Viggos cykletur i 1915

Jeg har blandt billeder fra min mor og far også haft en lille notesbog liggende, uden at kigge nærmere i den. Det viser sig, at far har brugt den til at skrive dagbog i under en cykletur i Jylland i juli 1915, da han var 14 år gammel. Han og Jørgen, som vist var hans fætter, tog en rundtur, hvor de efter alt at dømme indlogerede sig hos venner og bekendte af forældrene og sikkert tjenestepiger, der havde tjent på Munksøgård. Oline har vist gjort detaljerede forberedelser, inden hun har sendt den unge Viggo afsted. Her ses notesbogen, og et eksempel på Viggos ret detaljerede optegnelser.

Turen startede den 11. juli med toget fra Roskilde til Korsør. Her gik de ombord i færgen Christian den IX, og togturen fortsatte fra Nyborg til Strib, hvor det var færgen Kronprinsesse Louise, der sørgede for den sidste del af tog- og færgerejsen. Drengene kiggede lidt på fæstningsbyen og fortsatte så til Tolstrup lidt uden for byen, hvor de fik “mad, kaffe og nattelogi”. Således fortsætter de fra sted til sted, fra familie til familie, hvis tilknytning til drengene og deres forældre ikke fremgår af dagbogen. Turen varede til den 28. juli, hvor de atter med tog og færge rejste fra Fredericia tilbage til Roskilde.

Jeg har blandt billederne fundet et, der viser sig at være fra cykleturen. Efter en overnatning hos Therkelsen i Yding står der om den videre tur

“… Himmelbjerget, og vi gik op på det højeste punkt og derefter oppe i tårnet hvor vi nu ikke kunne se stort andet end nede fra. Derefter spiste vi mad og blev fotograferet med Tscherning og tårnet til baggrund”.

Hvem de to andre personer er, siger notatet ikke noget om. “Kl. 120 sejlede Jørgen og jeg fra Himmelbjerget i øsende regnvejr. Det blev dog bedre da vi kom til Silkeborg. Det var en dejlig sejltur gennem Julsø, Gudenåen og Borresø med Paradisøerne. Vi kunne se Stovbjerg og Sindbjerg.” Viggos sans for naturen går langt tilbage!

“Mandag den 19. sov vi til kl. 8 1/2, så kom gartner Andersen og holdt en vældig tale for os. Han var en meget gemytlig mand.Til middag fik vi lammesteg med agurkesalat og rabarbergrød. Efter vi havde fået kaffe kørte vi ud til Tebbestrup men Gyde var ikke hjemme så det fik vi jo ikke noget ud af. … og kørte ad Viborg til ved 3 1/2 tiden. Det var en dejlig køretur, men det var desværre modvind. Man havde sammesteds en vidunderlig udsigt over enge, dale og byer. Kl. 7 kom vi til Viborg og gik hen til Gjeddebæks hus. Gjeddebæks var borte, men Helga var der, og hun førte os over til Maries hjem, hvor vi så spiste til aften. Efter måltidet gik Jørgen og jeg på Borgvold og hørte konsert og så det overordentligt smukke anlæg og Erik Ejegodstenen. KL 10 gik vi til Svennesens og fik sodavand og derefter gik Svennesen, Marie, Helga, Jørgen og jeg over i Gydebæks hus hvor der blev redt senge til os i soveværelset. Det var rigtig nok et fint værelse Svennesen var også en gemytlig mand. Vi kom i seng kl. 11 1/2.”

Næste dag: “… fik vi kaffe og cyklede så ad Herning til, men da vi kom ud af byen begyndte det at regne igen og det blev det ved. Så kom vi i tanke om at det var bedre at køre med toget til Tarm eller Varde og cyklede derfor til Frederiks, men der gik ikke tog til Herning før kl. 9 1/4 og vi kom kl. 7. Så kørte vi ud til to mindre gårde og der så begge steder og i det hele taget de øvrige gårde så uhyggeligt ud, så vi var næsten glade for at de ikke så godt havde plads til os. Så cyklede vi tilbage til hotellet og fik et værelse med dobbeltseng…”

Næste dag tager de med toget fra Herning til Varde. “Kl. 5 kom vi ud til Mads Christensen. Bodil var ikke hjemme, men vi blev godt modtaget og fik dejlig steg og jordbær. Derefter gik vi rundt i marken sammen med Martin og så på den. Sæden og roerne stod godt…” Man er vel en bondesøn med øje for væksterne!

Søndag den 25.: “… Kl.5 cyklede vi fra Fåborg over Bramminge til Farup, men der var ingen der kendte Kristian Hansen “Wosnok” så måtte vi 1 mil syd for Ribe til Sdr. Farup. Der fandt vi også huset og gik derhen. Vi traf en pige og hun førte os over til hans forældre, som ejede kroen. De kendte ikke rigtig Laurits men sagde, at vi skulle nok få mad og nattely alligevel, så vi fik et fad smørrebrød og mælk. Kl.11 kom Hansens kone hjem og hun kendte Laurits. …”

På den tid var Sønderjylland tysk, så “…Kl. 5 cyklede vi til Kolding og kom forbi grænsen ved Foldingbro. Vi så lidt på de danske og tyske vagter… “

På turens sidste dag: “…gik vi ombord i Koldinghus og lidt efter sejlede vi ud gennem Kolding Fjord. Vi kunne se hele sanatoriets facade. Det var en dejlig tur gennem Kolding Fjord og Lillebælt til Middelfart. Der så vi os lidt om medens damperen holdt. Vi sejlede videre forbi Strib til Fredericia. Der måtte vi vente fra kl. 2 1/2 til 6. De 3 1/2 time var meget lange…”

Her slutter beretningen, men vi må formode at de sent om aftenen blev kærligt modtaget på Roskilde station.

Der er i notesbogen lidt regnskab hvoraf fremgår, at der var 30 kr til rådighed til turen. Togrejsen er sat til kr. 6.60 og ellers er de største udgifter en cykelreparation til kr. 3 og en togbillet fra Herning til Varde også til kr. 3. Efter turen var der 3 kr tilbage.

Sådan kunne man i 1915 rejse billigt med god mad og indkvartering, når bare ens mor havde et godt netværk…

Mogens